Lamellgardiner

Lameller: En komplett guide (pris, skråvindu, montering)
Lameller
Hva er lameller
Pris
Montere selv
Hvorfor lameller
Populære modeller
Gode råd
Vil du vite mer om lameller? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om lamellgardiner som solskjerming. Vi tar opp tema som oppmåling, montering, fordeler og ulemper med lameller og mye mer. Visste du at lameller passer perfekt til store vindusflater og skråvinduer? Har du nettopp flyttet inn i en nyoppført bolig og trenger solskjerming? Da kan lamellgardiner være løsningen for deg. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!

Praktisk og elegant solskjerming
En lamellgardin er en gardin som består av smale, vertikale lameller hengt opp på en skinne. Lamellene er fleksible og kan vendes og beveges gradvis, eller du kan trekke dem helt til siden. Slik kan du variere og balansere lysinnslipp og skjerming akkurat etter dine behov. Du kan få lameller som fullstendig lystette så vel som mer transparente gardiner, og de finnes i mange ulike farger.

Lameller har et minimalistisk og moderne uttrykk. Men de aller første lamellgardinene man kjenner til, er faktisk datert helt tilbake til år 1100. Den gang var lamellene laget av siv eller bambus, og ble gjerne brukt i en dør- eller teltåpning. Lamellgardinen slik vi kjenner den i dag, ble utviklet på 1970-tallet, inspirert av persienner. Da ønsket man å fjerne støvproblemet som horisontale lameller forårsaket. Det var også et behov for en gardin tilpasset store vindusflater. Lamellgardiner har i hovedsak vært mest i brukt på kontorer, og hadde sin storhetstid på 80- og 90-tallet. Men ettersom byggemåten til private boliger har endret seg fra små vindusflater til store, og det også bygges tettere, har lamellgardinen fått fornyet popularitet i private hjem i Norge.

Lamellgardinene har endret seg mye siden 70-tallet. Mange kolleksjoner og nye betjeningsmåter gjør at du har mye mer å velge blant i dag. Du kan betjene lamellene via snor, vendestang eller motorløsninger. Det er også kommet løsninger med inn-sveiset lodd nederst på lamellene så man slipper synlige kjede mellom lamellene. Det gjør lamellgardinene mer elegante, og dessuten tryggere for både barn og kjæledyr.

Den vanligste bredden på selve lamellen er på 89 millimeter eller alternativt 127 millimeter. 89 millimeter brede lameller gir et lunere uttrykk enn 127 millimeter, som til gjengjeld gir mer lysinnslipp og utsikt.127 millimeter brede lameller passer til ekstra brede vinduer. Jo bredere lameller jo færre lameller trenger man, dermed fyller de mindre av selve vinduet når lamellene er trukket helt fra.

Lameller kan brukes til alle vindusflater, men passer ekstra godt til store og høye vinduer. I tillegg til panoramavinduer kan lamellene tilpasses skråvinduer. Lameller er også fine på en innglasset balkong eller i en vinterhage. Lamellgardiner passer fint å kombinere med plisségardiner i ulike vinduer, da disse komplementerer hverandre.

Hva koster en lamellgardin?
Pris varier utifra størrelse og mål. https://www.plisseshop.no/produktkategori/lamellgardiner/

Hvordan ta mål og montere lamellgardiner
Aller først må du vurdere om du vil montere lamellgardinene selv eller hyre en montør til å hjelpe deg; eventuelt tilbyr mange forhandlere hjelp til montering av lamellgardiner. Skal du gjøre jobben selv, må du først finne ut om du vil at lamellgardinen skal monteres i taket, inne i nisjen i vinduskarmen, utenpå selve vinduskarmen, eller på veggen.

Hvordan måler du opp riktig?
Hvis du ønsker å plassere lamellgardinen inne i vindusnisjen: Mål bredden av vindusnisjen øverst og nederst og trekk fra en centimeter fra det laveste målet du får. Mål høyden av vindusnisjen på venstre og høyre side, og trekk fra en centimeter fra det laveste målet du får. Hvis derimot vinduet eller døren går ned til gulvet, trekker du to centimeter fra det laveste målet. Dette for at det skal være litt luft mellom gardin og gulvet.

Hvis du ønsker å plassere lamellgardinen utenpå selve vinduskarmen: Mål bredden og høyden på samme måte, fra utsiden av karmen, og gå for det minste målet. Du trekker også fra to centimeter her, hvis vinduet eller døren går helt ned til gulvet.

Hvordan måler du opp riktig for skråvinduer?
Skal du plassere lamellgardinen inne i vindusnisjen. Mål bredden av vindusnisjen nederst og trekk fra en centimeter på målet. Mål høyden på venstre og høyre side, alle disse målene skal oppgis.

Skal du plassere lamellgardinen utenpå selve vinduskarmen: Mål bredden nederst fra utsiden av karmen. Mål så høyden på venstre og høyre side, alle disse målene skal oppgis.

Hvordan monterer du lamellene?
Forenklet monteringsanvisning (husk å følge monteringsanvisningen som følger med lamellene dine):

Beslagene monteres i taket eller i toppkarmen, eller utenpå vinduskarm eller vegg.
Hvis skinnen er for bred må du skjære skinnen til den bredden du ønsker. Du må da først løsne skruen som sitter i endelokket og skyve den forbi der du skal skjære. For så å feste den igjen når du har skjært ferdig. For hver tiende centimeter du reduserer i bredden, må du fjerne en lamell.
Skinnen klikkes på plass i beslagene.
Skyv metallhengere inn øverste på lamellene og fest lamellene en etter en.
Bunnvekter settes i nederst på alle lamellene.
Bunnkjedet monteres så på bunnvektene.
Vær oppmerksom på at det alltid tar noen dager før lamellene henger pent av seg selv.

Hvordan montere lameller på et skråvindu?
Lamellene må monteres slik at de trekkes mot den høye siden av vinduet når gardinen trekkes fra. Derfor er det naturlig å montere betjeningssnoren på den høye siden av vinduet. Du må være nøye og skjære hver lamell i riktig lengde.

Fordeler og ulemper med lameller
Å montere lamellgardiner har flere gunstige fordeler. Nedenfor ser vi på noen av de viktigste grunnene til at dette kan lønne seg for nettopp deg:

Skjermer for sola
Skjermer for innsyn
Passer både hjemme og på kontoret
Egner seg godt til store vindusflater
Kan brukes som skillevegg og til innvendig skjerming
Kan brukes på skråvinduer
Egner seg godt til innglasset balkong eller vinterhage
Gir harmonisk og naturlig lys inne, uten at du får sola inn
Gir en lun stemning
Bedrer akustikken i rommet
Skaper et stilfullt helhetsinntrykk i hjemmet ditt
Er støvavvisende og lette å holde rene
Enkle å betjene, enten via manuelle eller motoriserte løsninger
Anvendelige, fordi du kan velge hvor mye utsikt og skjerming du ønsker, ved å vende på lamellene eller trekke dem helt til siden
Lameller kan imidlertid også ha en ulempe du bør være oppmerksom på:

De lystette lamellene vil ikke være helt mørkleggende. Det vil alltid komme lys inn mellom lamellene, samt ved topp og bunn. Hvis du trenger gardiner som er helt lystette, anbefaler vi heller lystette rullegardiner, lystette plisségardiner eller lystette blendingsgardiner.
Erfaringer med lamellgardiner
Om vi leser omtaler, virker mange fornøyde etter å ha montert lamellgardiner hjemme hos seg. Noen mener lameller ikke stenger varmen fra sola like godt ute som for eksempel persienner gjør. Men det vil hjelpe på varmen, å få montert lamellene så nært inntil vinduet som mulig. Så er det viktig å kjøpe lameller av god nok kvalitet, som er stive nok. Kjøper du lameller av dårlig kvalitet kan de ende opp med å krumme seg. Å henge opp lamellene er ganske enkelt, men noe tidkrevende prosess om du skal montere mange lamellgardiner.

Andre typer solskjerming
Hvis du nå vurderer om en helt annen type solskjerming kan være bedre egnet i akkurat ditt hjem, tipser vi om disse:

Lystette rullegardiner: En innvendig rullegardin med mørkleggingseffekt. Du trenger ikke velge mørke gardiner for å få mørkleggingseffekten; lyse rullegardiner fungerer like godt som mørke.

Lystette gardiner: Foretrekker du vanlige gardiner, finnes disse også i lystette materialer med 99 prosent mørkleggingseffekt. Her vil gardiner med lyst stoff ikke gi like stor grad av mørklegging som mørke gardiner.

Plisségardiner: Disse gardinene er en videreutvikling av persienner. Plisségardiner består av en plissert gardinlengde med hull i tekstilen der løftesnorene føres gjennom. Gardinen tar liten plass.

Ulike lamellmodeller
Det finnes mange ulike modeller lameller å velge blant. Her har vi valgt ut noen av de mest solgte lamellgardinene på nett:

Betjening og rengjøring
Lamellgardiner med kjedetrekk og snor er fortsatt den vanligste betjeningsløsningen. Da kan du selv velge hvilken side du ønsker betjening og parkering av lamellene på. Todelt parkering, altså at hver halvdel av lamellelene går til hver sin side, er også en mulighet. Du kan også velge motorisert betjening. Med en timer kan du programmere lamellgardinene slik at de justeres til spesielle og/eller faste tidspunkt. Du kan også få installert en sensor som regulerer lamellgardinen opp og igjen ettersom sola skinner på vinduet eller ikke.

Selv om lamellene er støvavvisende, trenger de å rengjøres av og til. Du bør bruke en støvsuger eller en godt oppvridd klut når du skal rengjøre lamellgardinene dine. Hvis lamellene er misfarget eller begynner å gulne, tåler enkelte modeller å legges i bløt ved 30 grader. Men ikke kast lamellene inn i vaskemaskinen hvis ikke vaskeinstruksjonen spesifikt anbefaler dette. Du kan eventuelt få lamellene renset med ultralyd-rensing av et profesjonelt renseri. Det anbefales ikke å stryke lamellene, da kan de ble ødelagt av dette.

Eldre innlegg

Hvordan montere Plissegardiner?

Våre plissegardiner er enkle å montere, det medfølger monteringsinstruksjoner i pakken. Du vil vanligvis trenge et par verktøy, inkludert en drill, og ett skruhjern. Du følger instruksjonene for å montere gardinen. Du kan vanligvis velge å feste gardinen på...

Alt du trenger å vite om Plissegardiner

Plissegardiner er en populær løsning for vindus dekorasjon, solskjerming og lyddemping i en funksjonell og vakker måte. Plissegardinene består av et enkelt stykke stoff eller skjøtet dobbeltstoff som er brettet i en akkordion-stil , og de gir en rekke fordeler,...

VÅRE PRODUKTER